PUTIN SE OGLASIO, PA POSLAO NIKAD JAČU PORUKU! Ove reči ODJEKUJU, pazite samo KOME SE OBRATIO i ŠTA PLANIRA!
Vladimir Putin, Foto: Profimedija

Kina i Rusija

PUTIN SE OGLASIO, PA POSLAO NIKAD JAČU PORUKU! Ove reči ODJEKUJU, pazite samo KOME SE OBRATIO i ŠTA PLANIRA!

Ova dvodnevna poseta je prva strana poseta Putina od njegovog reizbora u martu i

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je iskrenu želju Pekinga da pomogne u rešavanju ukrajinske krize, u razgovoru koji su danas objavili kineski državni mediji uoči njegove posete Kini.

Putin sutra stiže u kinesku prestolnicu s nadom da će od svog "dragog prijatelja" i kolege Si Đinpinga dobiti još veću potporu njegovim ratnim naporima u Ukrajini.

"Pozdravljamo pristup Kine za rešavanje krize u Ukrajini"

Ova dvodnevna poseta je prva strana poseta Putina od njegovog reizbora u martu i druga poseta Kini u nešto više od šest mjeseci.

Osim Pekinga, ruski predsednik će posetiti i Harbin, veliki grad na severoistoku Kine, gde se održava sajam trgovine i investicija.

"Pozdravljamo pristup Kine za rešavanje krize u Ukrajini", rekao je Putin za kinesku novinsku agenciju Xinhuu.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

"Kina jasno razume korene ukrajinske krize"

"Kina jasno razume korene ukrajinske krize i njen globalni geopolitički uticaj", rekao je ruski predsednik, koji se poziva na dokument od 12 tačaka koji je Kina objavila u februaru 2023. kako bi objasnila svoje gledanje na sukob.

"Ideje i predlozi sadržani u dokumentu pokazuju iskrenu želju naših kineskih prijatelja da pomognu u stabilizaciji situacije", naglasio je Putin.

U tom dokumentu Kina poziva na teritorijalni integritet svih zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali takođe traži da se uzmu u obzir zabrinutost Rusije u vezi njene sigurnosti.

Nekoliko dana uoči ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., Peking i Moskva su slavili svoje partnerstvo koje "ne poznaje granice". Od tada, dve zemlje su osnažile diplomatsku, trgovinsku i vojnu saradnju.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: EPA-EFE/FLORENCE LO / POOL

Rusija Kinu smatra ključnom za rusku privredu

U proteklih pet godina trgovina između dve zemlje se udvostručila, istaknuo je Putin. Kako je dodao, Kina je već 13 godina uzastopno najveći trgovinski partner Rusije, a 2023. godine Rusija je zauzela četvrto mesto među kineskim trgovinskim partnerima.

Rusija Kinu smatra ključnom za rusku privredu pogođenu zapadnim sankcijama bez presedana, a Kina posebno ima koristi od uvoza jeftinih ruskih energenata.

Zapad sumnjičavo gleda na to partnerstvo, a SAD preti uvođenjem sankcija bankama i stranim firmama koje posluju s Moskvom.

Bonus video:

06:55

PUTIN ZAGRMEO NA PRVOM OBRAĆANJU NAKON POBEDE: Ko god je hteo da nas uplaši MORA DA RAZUME JEDNO! Imamo grandiozne projekte!

(Espreso/Index/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.